ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ ATÖLYESİ
1940 yılında Carl Rogers’ın öğrencisi Virginia Axline tarafından geliştirilmiş olan Çocuk Merkezli Oyun terapisi yönlendirilmemiş ve hümanistik yaklaşımı esas alır. Her çocuğun doğuştan gelen kendini gerçekleştirme kapasitesi olduğuna inanılır, bu temel felsefesidir. ÇMOT 2.5 ile 10 yaş arasındaki depresyon, takıntılar, kaygı bozuklukları, cinsel ve fiziksel istismar, travma, boşanma, mükemmeliyetçi tutumlar, alt ıslatma, mastürbasyon, yemek, uyku gibi duygusal ve davranışsal problemler yaşayan çocukların iç dünyasını anlamak, duygusal problemleri ile başa çıkmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisinde dört temel teknikten faydalanılmaktadır. Yapılandırma, hayali oyuna girme, sınır koyma ve etkin dinleme teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler ile çocuğun öz-kontrol becerisi geliştirmek ve kendilerine saygı duymasını sağlamak amaçlanır. Ayrıca çocuklar ÇMOT ile duygularının kabul edilebilir olduğunu fark ederler ve karşılaştıkları problemlere yaratıcı bir şekilde yaklaşma fırsatı yaşarlar. Seçimler yapma ve yaptıkları seçimlerden sorumlu olma kapasitelerini geliştirirler.
Oyun terapisinde kullanılabilecek oyuncaklar ve oyun terapi odasının özellikleri oldukça önemlidir. ÇMOT genelde haftada bir gün ve 45-50 dakikalık seanslar şeklinde uygulanır. Çocuğun oynadığı oyunlarda ortaya çıkan temalar bulunmaktadır. Bu temaların yorumlanması ve aile ile görüşmeler yapılması da gereklidir. ÇMOT aynı zamanda çok kültürlü bir yaklaşımdır (Kagan, Landret,2009) ve pek çok araştırma ile etkililiği kanıtlanmıştır. (Baggerly, Ray, Bratton,2010)